Zoeken
15december2017
Onder begeleiding van leerlingen van de technieklijn van...
Het was een bijzondere gymles vandaag voor groep 5/6. Zij...

HOOFDLUIS

Vanaf 27 mei 2010 beschikken alle leerlingen over een
luizenzak van het merk Licesafe©. De luizenzak is verplicht.
De eerste luizenzak is een schenking van de school.
De aanschaf van een nieuwe luizenzak bedraagt € 4,--


Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk regelmatig te controleren, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Begin de behandeling zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag.

Kinderen met een hoofdluisbesmetting kunnen niet naar school komen, want dan zouden zij andere kinderen in de klas ook kunnen besmetten. Wanneer u thuis hoofdluis constateert, vragen wij u de school hierover te informeren, zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden om extra alert te zijn. Zodra de kinderen geen neten en luizen meer hebben, kunnen zij weer naar school komen.  Ook op school worden de kinderen na iedere vakantie gecontroleerd. Als er luizen of neten worden geconstateerd bij uw kind, zullen wij u zo snel mogelijk daarover informeren, zodat u ook snel passende maatregelen kunt nemen. Er zijn diverse anti-hoofdluismiddelen te koop bij de drogist en ook op internet kunt u allerlei tips vinden m.b.t. de bestrijding van hoofdluis. Wanneer de behandeling uitsluitend is gericht op het weg kammen van luizen en neten,  bestaat het risico dat neten die over het hoofd worden gezien, in de twee weken die volgen alsnog uitkomen. Uw kind kan dan dus nog steeds klasgenoten of andere gezinsleden besmetten. 

Luis in je haar? Kammen maar!

Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere, bijvoorbeeld als kinderen met elkaar spelen of naast elkaar in de klas zitten. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels. Op basisscholen controleren luizenouders regelmatig of er hoofdluis is. Hoofdluis komt echter bij alle kinderen voor, dus ook bij kinderen jonger dan 4 jaar en kinderen die op de middelbare school zitten. Het is dus ook belangrijk om kinderen thuis regelmatig te controleren op hoofdluis. Je kunt dit bijvoorbeeld op de eerste dag van elke maand doen. 
Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze kunnen voor veel jeuk zorgen. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen hoofdluis hebben, is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen ze elkaar niet steeds opnieuw besmetten. 

Wat kun je tegen hoofdluis doen

Het RIVM adviseert om wekelijks het haar te controleren op de aanwezigheid van hoofdluis: zo wordt de hoofdluis ontdekt voordat er veel verspreiding heeft kunnen plaatsvinden naar anderen. De behandeling bestaat uit twee weken lang elke dag kammen, eventueel in combinatie met een antihoofdluismiddel.

behandeling hoofdluis als striptekening

Vooral de haren 

Het RIVM adviseert de behandeling van hoofdluis vooral te richten op de haren en niet op de omgeving. Hoofdluis is voornamelijk overdraagbaar via haar-haar-contact. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor overdacht van hoofdluis via voorwerpen zoals beddengoed, jassen, petten etc. 

Waarom twee weken kammen?

Vanaf de eerste kambeurt is het besmettingsgevaar grotendeels geweken. De reden dat men toch twee weken moet doorgaan is dat de neten niet allemaal tegelijk uitkomen maar geleidelijk. Als je de eerste dag alle luizen hebt verwijderd, kunnen dus tot twee weken daarna nog nieuwe luizen uit de neetjes komen die je niet hebt verwijderd. 


Middelen om hoofdluis te voorkomen

Er zijn middelen op de markt die een beschermende werking hebben. Er is nog onvoldoende onderzoek bij proefpersonen dat bewijst dat de middelen effectief zijn. Het is ook nog niet bekend óf en hoe snel resistentie optreedt. Het RIVM is, wegens de mogelijke toename van resistentie en wegens mogelijke bijwerkingen op langere termijn, geen voorstander van het gebruik van middelen om hoofdluis te voorkomen. 

Luis Thuis

Het RIVM heeft een onderzoek 'Luis Thuis?' waar mensen kunnen melden of ze thuis last hebben van hoofdluis. Met dit onderzoek wil het RIVM meer weten over het hebben en krijgen van hoofdluis. Zo blijkt uit het onderzoek dat vooral meisjes met lang haar vaker hoofdluis hebben dan kinderen met kort haar.