Kinderen stemmen op hun favoriete boek

De Nederlandse Kinderen hebben gestemd!

Volgens 25.000 stemmende kinderen in Nederland zijn De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel en Het leven van een loser 11 – Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018. Griffiths en Denton wonnen in de leeftijdscategorie 6 – 9 jaar en Kinney in 10 – 12 jaar.

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is de populairste kinderboekenprijs in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar en wordt bepaald én uitgereikt door de kinderen zelf.

De Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury lazen alle vijf genomineerde boeken en reikten een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. In de leeftijdscategorie 6-9 jaar won De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre van Marte Jongbloed (Luitingh-Sijthoff) en in de leeftijdscategorie 10-12 jaar won Izzylove 7 – Expeditie vriendschap van Manon Sikkel (Luitingh – Sijthoff). De overige kanshebbers voor de prijzen waren, in de leeftijdsgroep 6-9 jaar: Fantasia XII van Geronimo Stilton (De Wakkere Muis), Dolfje Weerwolfje 18: Griezelwielen van Paul van Loon (Leopold) en Superjuffie op de Zuidpool van Janneke Schotveld (Unieboek|Spectrum). De kanshebbers in de leeftijdsgroep 10-12 jaar waren Dagboek van een muts, BFF’s voor even van Rachel Renée Russell (De Fontein), Dummie de mummie en het geheime van Toemsa van Tosca Menten (Van Goor) en Operatie Pisang van Jozua Douglas (De Fontein).

Jeff Kinney won voor de tweede keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Andy Griffiths en Terry Denton ook. Manon Sikkel heeft drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen en won vandaag voor de tweede keer een Pluim van de Senaat.

Kijk op www.kinderjury.nl  voor al het actuele nieuws over de Kinderjury.

Over de campagne

De Nederlandse Kinderjury heeft tot doel zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen. Als middel daartoe kunnen kinderen stemmen op hun favoriete boeken.

De jury bestaat uit alle kinderen die hun stem uitbrengen en uit twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en van 10 t/m 12 jaar. Zij mogen stemmen op maximaal drie boeken die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen.

De Nederlandse Kinderjury ging van start in 1988. ABN AMRO is hoofdsponsor sinds 2006.

De Senaat

Sinds 2006 is een nieuw element toegevoegd aan de Nederlandse Kinderjury: de Senaat. In de Senaat nemen twaalf kinderen zitting, uit elke provincie één. De twaalf Senaatsleden geven een gezicht aan de hele Kinderjury, schrijven het juryrapport en leggen uit wat zij van de boeken vinden. Ze moeten daarvoor - na de stemperiode - de boeken lezen waarop door kinderen tijdens de stemperiode het meest is gestemd. Elk kind dat tijdens de stemperiode op zijn of haar favoriete boek stemt, kan solliciteren op een plek in de Senaat.

De Senaat wordt geïnstalleerd door de voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO.